V onemocnění klíšťovou encefalitidou Česká republika v rámci Evropské unie suverénně vede. Je to mimo jiné způsobeno i nízkou proočkovaností obyvatelstva.

Přitom klíšťová encefalitida patří mezi virová onemocnění infikující tkáně mozku a mozkové blány, která mohou mít i trvalé následky.

V první fázi nemoci se dostavují příznaky podobné chřipkovému onemocnění. Druhá fáze onemocnění má již těžší průběh. Nastupují prudké bolesti hlavy doprovázené vysokými horečkami, nevolností, zvracením, ztuhnutím šíje, nervovou obrnou, závratěmi, poruchami spánku a paměti a dezorientací. Žádné léky proti klíšťové encefalitidě neexistují, jedinou možností je tedy prevence prostřednictvím běžně dostupné třífázové vakcinace. Ta organismu zajistí účinnou imunitu po dobu tří let. Očkování všem věkovým kategoriím (od 1 roku) doporučuje i Světová zdravotnická organizace.

Naši lékaři Vám doporučují: Nechte se naočkovat před sezónou, nejlépe v měsících lednu, únoru a březnu, a tím se účinně ochraňte před virem klíšťové encefalitidy.