Už se těšíte na dovolenou, která bude plná aktivního pohybu? Podle prof. MUDr- Tomáše Trče, ortopeda Polikliniky na Národní byste však začít s tréninkem nejméně šest týdnů před plánovanou cestou. Máte-li v plánu např. vysokohorskou turistiku a celé jaro jste nikde nebyli, měli byste trénovat již aspoň  tři měsíce. „Když začnete po delší pauze intenzivně sportovat, měli byste začínat jen malými dávkami, ať už je to běh, cyklistika, plavání nebo třeba tenis. A především dbejte na to, abyste se pokaždé, než se do nějaké aktivity pustíte, na začátku zahřáli a protáhli. To je velmi důležité,“ konstatuje Hana Stáhlíková, rehabilitační specialistka Polikliniky na Národní.

S aktivitami je třeba začínat pomalu – ideální pro počáteční rozhýbání je procházka, plavání nebo jízda na kole. A když se budete cítit dobře i po těchto aktivitách, tak si jděte klidně zaběhat, ale na nějakém měkkém povrchu – třeba na louce nebo v lese. „Nedoporučoval bych běhání po pláži, protože písek je dost těžký povrch. Tam je vhodnější ostrá chůze, která může být leckdy pro tělo užitečnější než běhání,“ upozorňuje prof. Tomáš Trč. Doporučuje i nordic walking, který zapojuje také horní končetiny. Ani tyto aktivity však nepřehánějte.

„Bolest je vždy varovný signál, že bychom měli s tím, co děláme, ihned přestat. Pokud vás během procházek rozbolí nohy, protože jste ušli pár kilometrů, tak je jasné, že tolik chodit nesmíte a příště si dejte těch kilometrů jen polovičku,“ radí ortoped. Zátěž byste měli přidávat skutečně jen postupně. Odpočinek je totiž také velmi důležitý. Pokud vás bolí nohy, tak si jděte rekreačně zaplavat nebo jenom do vířivky, aby se tělo uvolnilo a bolest přestala. „A hlavně při pohybu nezapomínejte dodržovat pitný režim,“ upozorňuje lékař. Dovolená je skutečně na zotavenou, tak že organismus by se měl zotavit a užít si třeba i trochu klidného lenošení na lehátku. Když se totiž dopoledne projdete ostrou chůzí a ujdete 4 km, tak proč byste si odpoledne nemohli v klidu poležet na pláži?